Wikipedia

Резултати от търсенето

петък, 14 февруари 2014 г.

Коменски през очите на един учител

От 25 години работя в системата на образованието. Мисля, че това е привилегия, а не просто избор в живота или както някои казват- съдба. Професията учител се е появила, когато от детската уста се е родил въпрос. И тогава е трябвало някой да погледне в детските очи и да даде отговор....Много отговори...... на хилядите въпроси....за света, приятелството, правдата, истината, лъжата, добродетелта,......за всичко, което е около нас. Учителят е онази направляваща сила, която превръща знанието в път, светлина и прозрение, човекът, който непрекъснато търси и създава нещо ново, интересно, атрактивно и винаги иска да открие неоткритото, за да е по-вълнуващо в час. Защото часът е не просто минутите, в които преподаваш, учебният час е свещенодействие, магия, която се случва пред детските очи.

Много често поривът да си креативен и интересен съсздава необходимост всичите ти идеи да са обезпечени финансово. Аз знам и съм убедена, че модерно обучение се прави с пари, неудобно е да кажа с мнгого пари, но- с пари! За щастие българинът от времето на Възраждането е разбрал и е готов да дава мило и драго за това, детето му да получи добро образование. Дано хората са наясно, че това е скъп ,,продукт“ на пазара на образователните услуги. Защото ние работим с нематериалното, нашият успех не може да се види, да се докосне. Да инвестираш в това- единствено си струва и има смисъл.! Европейските програми са една голяма възможност пълноценно и свободно да ,,направиш“ идеите си, да ги ,,случиш“ и да ги презентираш успешно.

Секторна програма „Коменски” е насочена към първата фаза на образованието – от предучилищната и началната до гимназиалната степен.  Тя подпомага усъвършенстването качеството на  училищното образование и дава възможности децата да  развият важни компетенции чрез езиково обучение, променя училщния живот на учениците по нов, европейски начин.

Търсейки начини да реализирам идеите си попаднах на сайта на ЦРЧР. Получих ценна информация за това, че в тази програма могат да участват всички: учители, ученици, ръководни кадри, родителски асоциации, неправителствени оргнизации, т.е. всички, които се занимават и работят в сферата на образованието. Програма ,,Коменски“ дава възможност  чрез новите технологии и езиковото обучение да се възпитат гражднаско активни личности, с позиция и адекватно отношение към процесите в обществото. Важен момент е и това, че програма ,,Коменски“ дава възможности да бъдат подпомагани и  интегрирани  ученици със специални образователни потребности (деца с увреждания), както и прилагането на различни, иновативни методи на преподаване и споделяне на добри педагогически прастики. За нас тя е отворена врата и протегната ръка. Когато да образоваш децата си е приоритет, успехът е гарантиран!
31 СУЧЕМ ,,Иван Вазов"- София, Паола Колева