Wikipedia

Резултати от търсенето

понеделник, 24 февруари 2014 г.

Ученето през целия живот е път, който сами избираме!


Мъдростта е привилегия, идваща с годините! J

По-възрастните хора са по-добри в преценката и оттам – моментните и бъдещите ползи на всяка възможност, която те са избрали, са по-добри. Младите са по-добри, когато става въпрос за моменти решения. Оказва се, че колкото повече опит и компетенции имаме, толкова по-добри сме във вземането на дадено решение. Мъдростта и знанието тежат като злато, особено когато човек се стреми към тях и те осмислят дните му.

 На сайта на ЦРЧР ясно и достъпно са описани възможностите, които дават европейските програми.

Европейска прогарама ,,Грюндвиг“ е възможност възрастния човек да натрупа допълнително компетенции и същевременно самочувствие, както и да промени качеството на живота си.

Животът е един и всеки ден от него, всеки миг  трябва да изживяваме така,  сякаш са последните. Програма ,,Грюндвиг“ е начин да направим живота си по-интересен, заниманията си полезни и целенасочени, да поставим начало или може би продължение на нещо, което сме започнали, но не сме могли да довършим! Да забравим проблемите, несгодите, тъгата, умората от натрупаните години.......  Разбрах, че е по-добре да се усмихнем и на радостта си, и на тъгата си. 

Така ще ни е по-леко - когато изпратим залеза и посрещнем изгрева на новия ден….

Много са хората, които се борят в името на по-висши идеали и затова непрекъснато срещаме герои.  Всеки, който реши да промени живота си е герой! J

Възможностите, които дава програма ,,Грюндвиг“ всъщност са шанс за хора от уязвими социални групи,  хора без основни квалификации, отпаднали от образователната система, като им предоставя алтернативни възможности за достъп до образование.

Човек трябва да попива мъдростта на годините и без болка да се прости с младостта, да подхранва силата на духа си, за да е щастлив и пълноценен. Да използва всяка възможност, за да научи нови неща!

Какво е мъдростта? Това е качество, с което се отличават благоразумните хора, с дълбок ум и житейска опитност. А може би това е познанието, до което сме стигнали след всичките ни премеждия и житейски изпитания.

Европейска програма ,,Грюндвиг“ на ЦРЧР дава нови хоризонти и възможности възрастния човек да научи езици, да се докосне до технологиите, да завърши обучението си– все важни и съществени неща, които съпътстват живота на човека.В „Грюндвиг” могат да участват неформални и формални групи, които носят социалният белег на нацията. Предимство е за читалищата да инвестират в чуждоезиковото обучение и мобилността, което пък подпомага международното сътрудничество и обмяата на опит между сродните институции и кадрите, занимаващи се с образование за възрастни.

Защото мъдрост е да знаеш повече от това, на което животът те е научил, да виждаш отвъд очевидното. И видяното да пречупиш през собствените си чувства– ­ това е мъдрост.! Ако разбира се, знаеш как да чувстваш.  Най– добре  живелите са тези, които са се  научили  да чувстват и да правят живота си пълен и интересен. А това се постига с познание и учене през целия живот!

Няма коментари:

Публикуване на коментар