Wikipedia

Резултати от търсенето

сряда, 19 февруари 2014 г.

Грюндвиг през очите на бизнеса


Повече от 15 г. управлявам бизнес организация от среден мащаб. С настъпване на кризата, бизнес климатът рязко се влоши. Потреблението намаля, пазарите се свиха, много фирми сведоха дейността си до санитарния минимум. Не останаха назад и банките, които ограничиха кредитирането и повишиха лихвите до високи нива. Така за последните няколко години, малкият и среден бизнес в България бе поставен в трудна ситуация и естествено излъчи стотици хиляди временно или трайно безработни.

Пред нашата фирма, която още е на пазара, стои голямо предизвикателство - за да оцелеем, трябва да се развиваме, като инвестираме в материални активи и най-вече в човешки ресурс - нови работни места и повишаване квалификацията на заетите, съобразно динамиката на пазара.

Търсейки решение на проблемите си, попаднахме в интернет на страницата на Центъра за развитие на човешките ресурси, където се запознахме с европейските образователни програми и по-специално с възможностите, които предлага „Грюндвиг“.

Секторната програма е финансов инструмент на европейската политика за образование и обучение на възрастните. Тя е насочена към обучаващи и обучавани, работещи и безработни, към всички онези, които не са включени във формалното образование (не са ученици или студенти).

Според нас, от гледна точка на бизнеса, най-важни са възможностите за финансиране на проекти в следните направления:

  • Изграждане и усъвършенстване на ключови компетентности, като компютърни, чуждо-езикови, дигитални и предприемачески умения; 
  • Стимулиране на кариерното консултиране и ориентиране;
  • Изграждане и повишаване на професионални знания, умения и компетентности; 
  • Усъвършенстване партньорството между бизнеса и другите участници в образователния процес за възрастни на местно, национално и европейско ниво и извеждане на устойчиви резултати; 

Всички тези аспекти имат изключително актуално и практическо значение за българския бизнес.

Следва продължение...

Няма коментари:

Публикуване на коментар