Wikipedia

Резултати от търсенето

понеделник, 24 февруари 2014 г.

Грюндвиг през очите на бизнесa (2)


От 2014г. „Грюндвиг“ ще продължи дейността си в рамките на голямата програма за образование и обучение на ЕК „Еразъм +“, която е единствената европейска програма с 40% увеличение на бюджета.

Бизнесът може да вземе най-ефективно участие в проекти по втората ключова дейност от „Еразъм +“ - сътрудничество за иновации и обмен на добри практики.

Считам, че точно сега, когато се определят темите за настоящия програмен период, с предимство трябва да се подкрепят проекти свързани с малкия и среден бизнес, който е най-потърпевш от кризата и засяга голямата част от населението.

Това, като ефективна антикризисна мярка и европейска тенденция ще даде глътка въздух на бизнеса. Бизнесът би проявил интерес към проекти от международно партньорство, които ще формулират добри практики по споделяне на финансовите отговорности между бизнеса и държавата в такива направления, като откриване на нови работни места, повишаване на квалификациите на персонала, стажантски програми и др.

В тази връзка биха могли да се търсят аналогии от прилагане на изключително актуалната у нас дуална система за образование и обучение, като вместо ученици във фирмите ще се обучават лица, насочвани от бюрата по труда, квалификационните центрове и други институции. 

Мисля, че няма да прозвучи еретично, ако бъдат подкрепяни проекти за повишаване нивото на висококвалифицирани и високо образовани специалисти, които създават продукт с висока принадена стойност за бизнеса и страната си. Считам, че секторна програма „Грюндвиг“, като най-успешната европейска програма за образование и обучение на възрастни е актуален шанс пред бизнеса, от който той трябва да се възползва в максимална степен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар